A dunaszerdahelyi szervezett sportélet 1904 – ben indult ésnégy évvel késõbb, a labdarúgó egylet is megalakult. A DunaszerdahelyiAtlétikai Club (DAC) nevet 1920 – ban vette fel a klub, amely az elsõévtizedekben, alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságokban szerepelt. 1953 – ban egy új pályát adtak át Dunaszerdahelyen és 1962 –ben, elõször sikerült feljutni az országos, az akkor még csehszlovák harmadikvonalba. Ezután folyamatosan erõsödött a klub és 1987 – ben szlovák éscsehszlovák kupagyõztesként, a nemzetközi kupában is bemutatkozott. Késõbb mégsokat ingáztak az élvonal és a harmadik osztály között, de az elmúlt évtizedbenmár meghatározó csapat lettek a szlovák élvonalban.

Dunaszerdahelyen nagyon büszkék az Akadémia rendszerûutánpótlás nevelésükre és az ezt elõsegítõ, modern edzõ központra. Adunaszerdahelyi stadiont, a MOL Arénát is folyamatosan bõvítik, hiszen a sárga – kékeknek remekszurkolótábora van és rendre telt ház elõtt játsszák a hazai bajnokitalálkozóikat. Jelenleg a szlovák élvonalbeli bajnokság ötödik helyén állnak, deaz éllovas Spartak Trnava mögött, most elég sûrû az élmezõny a szlovák elsõosztályban.       

1. Spartak Trnava                    43pont

2. MSK Zilina                            34pont

3. Slovan Bratislava                34pont

4. DAC 1904                             32pont           19 mérkõzés    8          8          3          25– 20

5. Ruzomberok                        31pont

 

A DAC a 15. fordulóban elért Slovan Bratislava ellenibravúros 2 – 1 arányú hazai gyõzelem után, a legutolsó négy bajnoki mérkõzéséndöntetlent ért el. A szurkolóknak különösen az volt fájó, hogy az õszi utolsófordulóban is pontosztozkodással ért véget az Aranyosmaróti FC Vion ellenihazai találkozójuk. Viszont a DAC a sok döntetlen ellenére is javított ahelyezésén, hiszen tavaly a hetedik helyen zártak a tizenkét csapatos FortunaLigában

 

Fortuna Liga 19. forduló – 2017 december 09.

DAC 1904 – FC Vion           3 – 3   (2 – 0)

Gólszerzõk: Urgela öngól 18. perc, Simon 32. perc, Pacinda67. perc / Gesnabel 62. perc, Cieber 71. perc, Ewerton 81. perc

DAC 1904:

Macej – Davis, Huk, Satka, Zsivkovics (Kostrna 64. perc) –Ljubici, Simon, Kalmár (Ashiru 75. perc) – Vida, Pacinda, Divkovic (Malec 85.perc)

Vezetõedzõ: Marco Rossi

 

Az 53 éves, olasz Marco Rossi vezeti a gárdát,aki kétszer is volt a Budapest Honvéd edzõje és tavaly, nem kis meglepetésre,bajnokságot is nyert a budapesti csapattal. Az egykori Sampdoria játékos, aki Németországban ésBrazíliában is futballozott, László Csabától vette át a DAC csapatát. A voltedzõ, Magyarországon a Ferencváros, a Sopron és az  MTK Budapest csapatainál dolgozott és LotharMatthäus mellett, a magyar válogatott másodedzõje is volt.

 

A Dunaszerdahelyi AC 1904 játékos kerete:

 

Kapusok: 

Patrik Macej (cseh), Slavik Matej, Benjamin Száraz

 

Védõk:

Kwin Amban Noe Achille (kameruni). Branko Bajic (bosnyák),Cesar Blackman Camarena (panamai), Eric Javier Davis Grajales (panamai), Tomas Huk,Souleymane Kone (elefántcsontparti), Kristian Kostrna, Lubomir Satka, DominikSpririak, Timotej Zahumensky, Marko Zsivkovics (szerb)  

 

Középpályások:

Esmerald Aluku (albán), Lukas Cmelik, Kristóf Domonkos,Kalmár Zsolt (magyar), Zoltán Kontar, Marin Ljubicic (horvát), Yves SimonPambou (francia), Vida Kristopher

 

Támadók:

Marko Divkovic (horvát), Tomas Malec, Mervó Bence (magyar),Eric Pacinda

 

Két horvát, két panamai, bosnyák, cseh, szerb, francia,kameruni, albán, elefántcsontparti és három magyar labdarúgója is van az olaszvezetõedzõ, Marco Rossi csapatának. A három egyaránt 22 esztendõs magyarjátékos, Kalmár Zsolt, Mervó Bence és Vida Kristopher pedig a legígéretesebb, fiatalmagyar tehetségek közé tartozik. Az ETO csapatában nevelkedett Kalmár Zsolt,Németországban és Dániában is futballozott és kilenc alkalommal a magyarválogatottban is kapott már szerepet. A szintén a gyõri zöld – fehéreknél kezdõMervó Bence pedig, az utánpótlás válogatottakban remekelt és ezután Svájcban ésLengyelországban is volt profi szerzõdése. A budapesti Vida Kristopher, aBudapest Honvéd utánpótlásban edzõdött, majd több évig futballozottHollandiában.     

 

A Dunaszerdahelyi AC 1904, január 10. –én kezdte atéli felkészülést az idén, és két edzõmérkõzést is lejátszott már. A Gyirmót FC Gyõrelleni találkozó után pedig Törökországba utazik a csapat és ott fog, tíz napigedzõ táborozni. A szlovák elsõ osztályú bajnokságot, 2018 február 17. énfolytatják, amikor az FK Szenice otthonában lépnek majd pályára. A DAClegutoljára, 2017 októberében találkozott magyar csapattal, amikor a VideotonFC ellen játszott egy gyakorló mérkõzést és azon, 2 – 1 arányban le is gyõzteaz élvonalbeli magyar gárdát.             

DAC 1904 – SK Sigma Olomouc (cseh I. osztály)   1 – 2  

DAC 1904 – Inter Bratislava (szlovák II. osztály)     5 – 0