A gyirmóti futball történetében másodszor szerepelt élvonalban csapatunk. Sajnos a hat évvel ezelőtti bajnoksághoz hasonlóan most sem sikerült kiharcolni a bennmaradást, viszont teljesen más körülmények között, mint akkor. A mögöttünk hagyott idényről beszélgettünk szakmai igazgatónkkal.

Hogyan értékelné az elmúlt bajnoki szezont?

Azzal a szándékkal vágtunk neki ennek a bajnoki idénynek, hogy bennmaradjunk az első osztályban. A másodosztályban bravúros tavaszt produkáló csapatot mindenképpen szerettük volna egyben tartani, ez meg is történt. A szakmai stáb kérésére célirányosan próbáltunk posztokra igazolni. Két-három kiszemelt játékosról lemaradtunk, ők más klubot választottak. A nyáron így is nyolc játékos érkezett a csapathoz.

Megtartottuk kölcsönjátékosként Radics Mártont, visszahoztuk Zeke Máriót balhátvéd posztra. Ő korábban már játszott nálunk és a Budafok és a Fehérvár színeiben NB1-es mérkőzéseken is szerepelt. Medgyes Zoltánt a Szombathelyi Haladásból igazoltuk. Zoli az előző NB II-es bajnokságban 18 gólt szerzett. Csonka András az FTC játékosaként kölcsönbe érkezett a középpályára. Két tehetséges fiatal játékos, Csörgő Viktor és Kovács Dominik a Magyar Futball Akadémiáról érkeztek azzal a szándékkal, hogy középtávon majd a csapat erősségei legyenek.

     

              Csörgő Viktor                                                    Kovács Dominik

Az volt az elképzelésem, hogy két-három külföldi játékosnál több ne legyen a keretünkben. Florent Hasanit az izraeli első osztályból igazoltuk, aki korábban a Diósgyőrben játszott a magyar NB I-ben. Ene Kornél Alexandru érkezett belső védő pozícióra, előtte a Kisvárdában játszott. Az utolsó pillanatban Hudák Dávid kiesése miatt igazoltuk le a Zeljeznicar Szarajevó csapatától Frane Ikicet.

 Azt tudtuk, hogy a legkevesebb élvonalbeli rutinnal vágunk neki az NB I-es szezonnak, de egy nagyon tapasztalt edzői stábbal. Igazság szerint idő kellett, hogy felvegyék az NB I ritmusát a játékosok Ez érződött is az első tizenegy mérkőzésen és az első körben kevesebb pontot szereztünk, mint terveztük. Az érezhető volt, hogy a csapat egyre jobban megszokja az NB I légkörét, alkalmazkodik a gyorsabb játékhoz és úgy zártuk az őszt, hogy reális esélyünk volt arra, hogy egy jó tavaszi szezonnal bent maradjunk az első osztályban.

A téli átigazolási időszakban meg kellett erősíteni a keretet. Meghatározó magyar játékost nagyon nehéz ilyenkor igazolni ezért külföldön néztünk körül. Olyan játékosokban gondolkodtunk, akik folyamatosan játszottak klubjukban. Így került hozzánk Uladzislau Klimovich a Dinamo Minsk csapatából, aki stabilan játszott a fehérorosz válogatottban is. Denis Ventura a szlovák és a román első osztályban is a legjobb labdaszerző középpályások közé tartozott. Ő Romániából érkezett az Academica Clincenive csapatától. Matej Cvetanoski az észak-macedón FC Shkupi csapatából került klubunkhoz. Ő 7 gólt szerzett az őszi idényben, egy nagyon mozgékony, jól cselező szélsőről beszélünk. Gino Van Kesselt próbajáték után a szakmai vezetés kérésére tartottuk itt, hogy variációs lehetőséget biztosítsunk vele a támadósorban.  Az utolsó pillanatban, amikor már elkezdődött a bajnokság és az ukrán játékosokat, valamint az orosz bajnokságban szereplőket lehetett igazolni az UEFA szabályai szerint, Denys Bezborodkót igazoltuk le az ukrán első osztályból.  Ebben az időszakban esett ki Varga Barnabás trombózis miatt és félő volt, hogy a szezon végéig nélkülözni kell őt.

A téli felkészülés nagyon hektikusra sikeredet, hiszen a felkészülés alatt söpört végig a Covid a csapaton. Egész felkészülés alatt 10-12 játékossal tudott csak a szakmai stáb edzést tartani és az NB III-as csapatból hoztunk fel játékosokat, hogy legalább ez a létszám meglegyen.

Nagy örömünkre jól sikerült a tavaszi rajt. Az első három mérkőzést zsinórban megnyertük. Szeretném kiemelni, hogy ezeken a mérkőzéseken rendkívül fiatal védelem állt össze a sérülések és betegségek miatt.  Major Martin játszott jobbhátvédet, Zeke Márió bal oldalon, Csörgő Viktor belső védő poszton, aki debütált az élvonalban, és az a Hajdú Ádám szerepelt baloldali belső védőként, aki középpályásként vagy balhátvédként játszott addig. Nagyon jól muzsikált ez a négyes és a csapat is három győzelemmel rajtolt. Ezek után hazai pályán a ZTE csapatától vereséget szenvedtünk és innen kezdve sokáig nem tudtunk mérkőzést nyerni. Megmutatkozott az, ami az egész bajnokságban végig kísért minket, hogy apró nüanszokon múltak a dolgok. Vagy a saját kapunk előtt hibáztunk vagy a támadó szekcióban maradtak ki helyzetek, és így nem a mi javunkra dőltek el mérkőzések. Sok olyan mérkőzést játszottunk, ahol többet érdemeltünk volna. A bajnokság utolsó szakaszában is mindent megtett a csapat a siker érdekében, hogy kivívjuk a bennmaradást, de sajnos nem jött össze és búcsúztunk az élvonaltól.

Visszatérve az első osztály küzdelmeire van olyan játékos, akinek elégedett a teljesítményével vagy éppen elégedetlen?

Nagyon nem szeretnék kiemelni egyenként senkit. Minden játékos maximálisan megtett mindent a jó szereplésért. Ez igaz a hétköznapokra és igaz a hétvégékre is. Talán két-három olyan mérkőzés volt a 33 bajnoki meccsből, amikor olyan érzésem volt, hogy az ellenfél sokkal jobb nálunk és nincs esélyünk a győzelemre. A többi meccsen mindig benne volt az, hogy pontot vagy pontokat szerezzünk. Nyilván örömteli volt az, hogy több fiatal is bemutatkozott az élvonalban. Mayer Ádám sajátnevelésű játékosként kapott szerepet, Csörgő Viktor szinte alapemberré vált a tavaszi szezonban, Kovács Dominik pedig első élvonalbeli gólját is megszerezte a Paks ellen. A fiatalok közül Radics Marci, Zeke Márió és Major Martin sok játéklehetőséghez jutott. Nyilván Varga Barnabás mindenképpen kiemelendő, nagyon sok gólt szerzett és center pozícióban veszélyesen futballozott egész évben. Hiányoztak a többi támadó a góljai, ott egy kicsit többet vártam, hogy több gól, de nem tudok elmarasztalni senkit az idei év teljesítménye alapján.

Az elmúlt idényt lezárva milyen tervekkel vágnak neki az új szezonnak?

A tulajdonosi körrel egyeztetve egyértelműen azt a célt fogalmaztuk meg hogy vissza akarunk kerülni az élvonalba. A Csertői Aurél vezette szakmai stáb folytatja a munkát. Minden játékosnak élő szerződése van és nem kívánunk megválni senkitől, egyben akarjuk tartani a keretet.

Varga Barnabást meg kell külön említenem, hiszen az a hír járja, hogy több NB I-es csapat érdeklődik utána.

Valóban, így van. Ahogy előbb is említettem 13 gólos csatárként piacképes. Támadónknak 2024-ig szóló szerződése van és céljaink eléréséhez mindenkire szükségünk van. Folyamatosan keresnek bennünket NB I-es klubok, bár konkrét ajánlat még senkiért sem érkezett, mi szeretnénk egyben tartani a keretet, sőt posztokra igazolva tovább erősíteni azt.

Az NB II-ben a szabályok nem teszik lehetővé a külföldi játékosok alkalmazását. Mi lesz az ő sorsuk?

Mindenkivel úgy kötöttünk szerződést, hogy amennyiben nem sikerül a bennmaradást kiharcolnunk automatikusan megszűnik a szerződésük klubunkkal, úgyhogy tőlük már elbúcsúztunk.

Melyek azok a posztok, ahol mindenképpen szeretné megerősíteni a keretet?

Amennyiben Hársfalvi András távozik, kapust kell igazolnunk. Figyelembe kell vennünk, hogy kötelezően 2003-as vagy annál fiatalabb játékost kell szerepeltetnünk a bajnoki mérkőzéseken. Természetesen saját utánpótlásunkból három ilyen korú játékos is felkerül a felnőtt csapat keretébe. Bagó Bálint, Mayer Máté és Kiss Barnabás nyáron a felnőtt csapattal kezdi meg a felkészülést és remélem olyan teljesítményt fognak nyújtani, hogy a vezetőedző Csertői Aurél számíthat rájuk, illetve m megemlítem Kecskés Barnabást kapus poszton, aki szintén ugyanebbe a korosztályba tartozik. Középpályán és a támadósorban is tervezünk erősítést.

             

       Bagó Bálint                            Kiss Barnabás                                  Mayer Máté                                        Kecskés Barnabás

 Mire számít a következő szezonban?

Biztos, hogy nagyon nehéz bajnokság elé nézünk, hiszen több patinás klub is azzal a szándékkal vág neki a bajnokságnak, hogy feljusson az élvonalba. Gondolok itt a velünk együtt az élvonaltól búcsúzó MTK-ra, valamint olyan csapatokra, mint a Diósgyőr, a Győri ETO, a Szombathelyi Haladás és a Szeged. Ráadásul húszról tizennyolcra csökken a bajnokság létszáma, így minden csapat élet-halál harcot fog vívni vagy a feljutásért vagy az NB II-ben valóban bennmaradásért.

Hogy néz ki a csapat programja?

Jelenleg a játékosok és a szakmai stáb a szabadságukat töltik. Június 15-16-17-én a játékosok orvosi és élettani vizsgálaton, teszteken, felméréseken vesznek részt és június 20-án, hétfőn lesz az első edzés, kezdődik a felkészülés. Egy rövid négynapos ausztriai edzőtábort szeretnénk még a felkészülés alatt a programba iktatni. Nagyjából már összeállt a felkészülési mérkőzések programja is, a bajnokság pedig július 31-én kezdődik.

Említetted az NB III csapatból négyen is felkerülnek a felnőtt csapathoz. Mik a további tervek az NB III csapattal, jövőre is indulnak az NB III-as bajnokságban?

Igen, abszolút beváltotta az NB III-as szereplésünk a hozzá fűzött reményeket. Elég, ha azt mondom, hogy Csörgő Viktor és Kovács Dominik fejlődéséhez az NB III-as bajnoki mérkőzések kellettek, hogy az élvonalban Csertői Aurél számíthasson rájuk. A fiatalabb 2002-es vagy a 2003-as születésű játékosaink pedig rutin szereztek a felnőtt futballban. Ez az év nagyon jó tanulópénz volt nekik. Nagyon jól szerepeltek az ősszel, talán egy kicsi még erőn felül is teljesítettek, a tavaszi eredmények egy kicsit elmaradtak várakozástól. Ha az egész bajnokságot nézzük akkor tulajdonképpen a kettő kiegyenlíti egymást. A realitás az, amit mutat a megszerzett pontok száma.

A következő szezonban még fiatalabb átlagéletkorú csapattal fogunk indulni, hiszen az U19-es gárdánkból 5-6 tehetséges fiatal felkerül az NB III-as kerethez.