A szív- és érrendszeri betegségekmár több évtizede vezetõ haláloknak számítanak Magyarországon. A kevés mozgás,a helytelen táplálkozás, a káros szokások, valamint a sok stressz mindhozzájárulhat a szív megbetegedéséhez. Mivel a tünetek (szívtáji-mellkasifájdalom, gyors kifulladás) legtöbbször csak a végsõ fázisban jelennek meg,ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk a helyes életmódra.

 Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) mindenév szeptember 29-én, „A Szív Napja” alakalmából az egészségmegõrzés, és ahirtelen szívhalál megelõzésének fontosságára hívja fel a labdarúgás irántérdeklõdõ nagyközönség figyelmét

Az európai szövetségkezdeményezéséhez a Magyar Labdarúgó Szövetség idén is csatlakozott. Fontosszámunkra, hogy a futballcsalád valamennyi tagja tisztában legyen azegészséges, mozgás gazdag életmód jelentõségével mellyel, jó eséllyelmegelõzhetõ a szív- és érrendszeri, valamint a keringési betegségekkialakulása. A szûrõvizsgálatokon való rendszeres részvétel pedig életetmenthet.

„Az MLSZ számára az infrastruktúra-fejlesztés mellett kiemelten fontosaz sportegészségügyi programok megvalósítása. A szövetség ennek érdekébendiagnosztikai központok felállítását végzi, valamint folyamatosan bõvíti aprofi és az amatõr egyesületek eszközparkját. Az MLSZ 2016-ban és 2017-benmegkezdte defibrillátorok vásárlását, amatõr sportegyesületek pályáin valóelhelyezését, és képzéseket indít ezen eszközök szakszerû használata céljából.Tavaly óta zajlik a diagnosztikai program második ütemének elõkészítése is,amelynek célja egy olyan egységes egészségügyi és teljesítménydiagnosztikaieszközpark és adatbázis létrehozása és felhasználása, amelyben az akadémiák ésa szövetség számára évekre megfigyelhetõen nyomon követhetõvé válnak ajátékosok releváns adatai.”-  mondtael a program kapcsán az mlsz.hu – nak dr. Szelid Zsolt, az UEFA és az MLSZ OrvosiBizottságának tagja, a Testnevelési Egyetem és a Városmajori Szív- ésÉrgyógyászati Klinika kardiológus szakorvosa.

A hétvégi bajnoki fordulóban azOTP Bank Liga és a Merkantil Bank Liga mérkõzésein is találkozhatnak aszurkolók a kampány megjelenéseivel. A klubok honlapjukon tájékoztatást adnak aszurkolóiknak A Szív Napja” kampányról. A mérkõzést megelõzõen és a szünetben ahangosbemondóba beolvassák „A Szív Napja” legfontosabb üzeneteit, majd pedig akivetítõn lejátszanak egy, az Országos Mentõszolgálat alapítványa általkészített, az újraélesztés helyes módjáról szóló kis filmet. A televíziós mérkõzésekkezdése elõtt, bevonuláskor 3x2m méretû „A Szív Napja” feliratú zászlót visznekbe a szokásos „A gyûlölet nem pálya” zászló helyett.

Az MLSZ magyarországi kampányánakjelmondata mindenki számára megszívlelendõ: „Szurkolj szívbõl, és szeresd a szíved!”.