A Gyirmót SE 1993-as újjáalakulása óta természetesen saját bőrünkön is többször tapasztalhattuk már, hogy a labdarúgásban előfordulnak felettébb furcsa koreográfiájú mérkőzések, amik aztán – a találkozó alakulásának ismeretében – meglehetősen érdekes eredménnyel végződnek.

Így volt ez az elmúlt vasárnapi bajnoki fordulóban a Marcal-parton is, ahol első csapatunk a találkozót megelőzően kettő ponttal előtte álló HR-RENT Kozármisleny együttesét látta vendégül.

Hasonló mérkőzést játszott egymással a két együttes, mint ősszel, csak most más előjelek domináltak, hiszen akkor már negyedóra elteltével, vendégként kettő góllal tudtunk vezetni, utána azonban feljött a hazai együttes és szünet után egyenlíteni is tudott. Most azonban hazaiként sikerült villámrajtot venni és a szünetre kettőgólos előnnyel mehettünk. Fordulás után azonban óriásit javult a vendéggárda produkciója, és gólra törő futballjának köszönhetőengyőztesen ünnepelhetett. Sok tanulsága volt ismét e két csapat meccsének, de ezeket a szakmai stábunk is tapasztalhatta, így bízunk benne, hogy az elemzéseket, videózásokat követően leszűrik és kijavítják ezeket annak érdekében, hogy a jövőben okulhasson belőle mindenki.

Az előttünk álló feladat sem ígérkezik egyszerűnek, ugyanis az éllovas Nyíregyháza Spartacus FC gárdájához látogatunk, akik szinte már fél lábbal feljutónak, mi több bajnoknak érezhetik magukat.

A nyírségiek elleni őszi találkozónk kísértetiesen hasonló koreográfiával zárult, mint a múlt vasárnapi, a tekintetben, hogy szűk negyedóra elteltével vezetni tudtunk, amikor Baki Ákos akasztotta középen a labdát átvenni szándékozó Adamcseket Máté lábát, amiért a játékvezető büntetőt ítélt, s amiből Soltész Dominik ballal a kapu közepébe helyezett. Félórai játék után együttesünk megduplázta az előnyt, amikor egy bal oldali hazai akció végén a bal összekötő helyén felzárkózó Madarász Márk elé került a labda, ő pedig állítás nélkül jobbal 22 méterről a bal felső sarokba lőtt. Talán sokan bíztak ekkor a hazai győzelemben, de a szünet után nagyot fordult a mérkőzés, amikor egy óra futballt követően az ex- gyirmót Herjeczki Kristóf bal oldali beadása után a hosszúsaroknál érkező Gengeliczki Gergő kettő méterről passzolt a kapu bal oldalába, visszahozva ezzel a vendégeket a meccsbe. Újabb néhány perc múlva már egyenlítettek is, amikor Nagy Dominik jobb oldali szöglete után Bouard csúsztatta Baki Ákos elé a labdát, aki előrevetődve 3 méterről a kapu jobb oldalába lőtt. Az akkori találkozónk utolsó negyedórája újabb vendég találattal indult, amikor Toma távoli lövése után a lecsorgó labda Bouard elé került, ő kicselezte Hársfalvi Andrást, majd lekészített Gengeliczki Gergő elé, aki a gólvonalról a kapu jobb oldalába helyezett, megduplázva saját találatait, s immár előnybe juttatva a piros-kékeket. Nagy erőket mozgósítottunk akkor az egyenlítésért, de sajnos a találkozó záró momentumával a vendégek lezárták a még adódó kérdéseket, ugyanis egy baloldalról indított akció végén, a jobbról érkező Novák Csanád hét méterről a kapu jobb oldalába fejelt.

Az első félidőben a hazaiak akarata érvényesült, ami kettő gólban és ekkor vélt megnyugtató előnyben is megmutatkozott, de a szünet után óriásit változott a játék képe. Az addig jól futballozó sárga-kékek teljesítménye visszaesett, míg a vendégek szinte megtáltosodtak, és látványos játékkal megfordították akkor a mérkőzés állását, megszakítva ezzel veretlenségi sorozatunkat.

Vezetőedzőnk Tamási Zsolt is elismerően szólt a vendégek szünet utáni produkciójáról: “Kettőgólos előnyünk birtokában meccslabdánk volt Madarász Márk révén, de nem tudott vele élni. Minden erejét mozgósította a Nyíregyháza az eredmény érdekében és ismét bizonyította, hogy jó csapat.”

Az 1928-ban alakult Nyíregyháza Spartacus FC gárdája fennállása során 13 szezont töltött eddig az élvonalban. Jelenleg 30 fordulót követően 20 győzelemmel, 7 döntetlennel és 3 vereséggel, 60-24-es gólkülönbséggel és az ezek által szerzett 67 ponttal vezeti a Merkantil Bank idei küzdelemsorozatát, míg mi 11-11-8-as meccs és 43-38-as gólmutatóval, 44 ponttal a hatodik helyen várjuk a folytatást.

Az utóbbi öt tétmérkőzést tekintvemindkét gárda háromszor győzött és kettőször veszített, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ellenfelünk korábban Merkantil Bank ligatalálkozón egyaránt legyőzte a PMFC (o: 2-1), a Kazincbarcika (i: 0-1) és a Vasas (o: 3-1) együttesét, majd MOL Magyar Kupa mérkőzésenveszített a Ferencvárossal (o: 1-2), végül ismét bajnoki összecsapáson maradt alul az Ajkával (i: 1-0) szemben.

Mi keretbe foglaltuk ezt az ötmeccses időszakot, hiszen vesztettünk Ajkán (i: 1-0), ami után háromszor győztesként ünnepelhettünk (Siófok i: 2-4, BVSC o: 2-1, Csákvár 0-2), majd legutóbb a Kozármisleny (o: 3-5) vitte el a bajnoki pontokat az ALCUFER Stadionból.

Csapatunk szakmai irányítója Tamási Zsolt visszatekintése után kiemelte, hogy nem szeretnénk statisztálni az éllovasnak a rangadó során: “Sok tekintetben egyformán teljesített mindkét csapat, gondolok itt a támadások számára, a labdabirtoklásra, kapura lövésekre. Az első félidő kézben volt, hiszen a gólokon kívül ziccereink voltak, szünet után azonban olyan hibákat követtek el játékosaink, amiket ellenfelünk könyörtelenül megbüntetett. Három-négyes állásnál még sikerült feltámadnunk, hiszen kettő kapufát is lőttünk, lógott a levegőben az egyenlítésünk, de egy újabb hiba eldöntötte a sorsunkat. Tudjuk, hogy a Nyíregyháza ellen Balmazújvárosban felfokozott hangulatú mérkőzés vár ránk, egyértelmű, hogy szeretnék bebiztosítani a bajnoki címüket, mi viszont ünneprontóak kívánunk lenni, s olyan eredményt elérni, ami megakadályozhatja a bajnokavatást.”

Egymás elleni mérlegünket figyelembe véve érdekes tapasztalni, hogy az utóbbi 12 mérkőzésünkön belül négyszer osztoztak a csapatok a bajnoki pontokon, azon kívül azonban mindegyik találkozó vendégsikerrel zárult. Talán ebben a hegemóniában is bízva reméljük, hogy folytatódhat ez a tendencia és esetleg elronthatjuk a hazaiak lefújás utáni ünneplésének tervét.

A Merkantil Bank Liga másodosztályú küzdelemsorozata 31. fordulójának mérkőzése, a Nyíregyháza Spartacus FC – Gyirmót FC Győr találkozó 2024 május 5-én, vasárnap 17.00-kor kezdődik Balmazújvárosban, az éllovas albérletéül szolgáló Balmazújvárosi Városi Stadionban, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.