A 2011–2012. évi NB II. osztályú bajnokságban részt vehet legfeljebb 8 NB I-es sportszervezet tartalékcsapata. Amennyiben 8-nál több ilyen sportszervezet szerez indulási jogot, abban az esetben az NB I. Bizottság dönti el, melyik az a 8 csapat, amely indulási jogával élhet.  
      
Hét NB I-es csapat tartalékcsapata szerepelt úgy az elõzõ bajnokságban, hogy indulási jogot szerzett az NB II-ben. Az FTC és az Újpest második csapata idén szerepel elõször az NB II-ben tavaly még a harmadosztályban játszottak. A ZTE II viszont az elõzõ idényben kiesett az NB II-bõl.

NB II. Nyugati csoport: Videoton FC II, Budapest Honvéd II, Gyõri ETO FC II, Ferencvárosi TC II
NB II. Keleti csoport: MTK II, DVSC II, Újpest FC II

Szintén az NB I-es tartalékcsapatokra vonatkozó speciális szabály, hogy amennyiben az NB I-es csapat kiesik az elsõ osztályból, az NB II-es tartalékcsapat helyezésétõl függetlenül kiesik az NB II-bõl.
      
Amennyiben az NB I. osztályú bajnokságból olyan csapat esik ki, amelynek csapata ebben a bajnokságban is részt vesz, a csapat elért eredményétõl függetlenül kiesik a bajnokságból a 2011-2012. évi NB III. osztályú bajnokságba.  
      
Természetesen idén is különleges szabályok vonatkoznak az NB I-es csapatok tartalékcsapataira játékjogosultság szempontjából is.
      
Az NBI-es sportszervezetek tartalékcsapataira vonatkozó külön elõírások

1) Az NB I-es sportszervezetek tartalékcsapataiban 1988. január 1. és utána született labdarúgók szerepelhetnek.

2) A sportszervezet 1988. január 1. elõtt született labdarúgói közül az adott fordulóban /az adott forduló napján a pénteket, szombatot, vasárnapot és hétfõt együttesen kell érteni/ maximum 4 fõ játékost nevezhet és szerepeltethet az NB II osztályú bajnokság mérkõzésein. A 4 fõ játékosból 1 fõ csak kapusposzton szerepelhet.(Amennyiben az adott fordulóban nem lépett pályára az NB I-es csapatban, játszhat az NB II-ben; illetve ha pályára lépett az NB II-ben, az NB I-ben már nem szerepelhet!)

3) A sportszervezet 1988. január 1. és utána született játékosa az adott fordulóban /az adott forduló napján a pénteket, szombatot, vasárnapot és hétfõt együttesen kell érteni/ felnõtt bajnoki mérkõzéseken /NB I; NB II/ összesen három félidõben szerepelhet.

(vidi.hu)