A hétvégén esedékes bajnokink beharangozóját szokásunkhoz híven visszapillantással indítjuk, ugyanis felemás érzések kavaroghatnak szimpatizánsaink gondolataiban, a tekintetben, hogy nem indult jól a szeptemberi hónapunk, amikor annak első napján az éllovas Szentlőrinc SE vendégeiként léptünk pályára, és a találkozó nagy részét emberelőnyben játszva sem sikerült elhoznunk a bajnoki pontokat, mi több, keserű szájízzel kellett hazatérnünk Győrbe. Pedig a kazincbarcikai fiaskó után a javítás reményében utazott csapatunk Szentlőrincre, ugyanis előbbi otthonában megszakadt négy fordulón keresztül tartó veretlenségi sorozatunk. A baranyai gárda a találkozónk előtt három győzelem és kettő döntetlennel a tarsolyában még egyedüliként büszkélkedhetett ezzel az említett jelzővel, mi több így a tabella éléről várhatta a folytatást. Győzelmi reményekkel utaztunk, hiszen sikerünk esetén előzés mellett a tabella élére ugorhattunk volna, de sajnos nem így történt. Az újonc Szentlőrinc a találkozó nagy részében motiváltabbnak tűnt, amivel szemben csapatunknak csak pillanatnyi fellángolásai voltak. Mi több, nyolcvan percig hátrányban is eltüntették az emberelőnyünket, így megérdemelt sikerükkel tovább őrizhetik a listavezető pozíciót. A tanulságok leszűrését követően is érdemes visszaidézni vezetőedzőnk Tamási Zsolt mérkőzést követő önkritikus gondolatait: Maximálisan gratulálnom kell a hazai csapatnak. Még ránk nézve hízelgő az eredmény, hiszen a hosszabbítással együtt több, mint kilencven percet emberelőnyben játszottunk, s ez alatt az idő alatt csak kettő helyzetet tudott csapatunk kidolgozni. Óriási csalódás a nyújtott játék egyénileg és csapat szinten egyaránt. El kell gondolkodnom sok mindenen.

Természetesen a válogatott mérkőzései miatti bajnoki szünetben sem volt pihenő együttesünk számára, tovább folytatódtak az edzések, hiszen múlt vasárnap egy másik fronton, a MOL Magyar Kupában várt rá fontos feladat, amikor a sorozatba bekapcsolódva, annak harmadik fordulójában a nagy múltú fővárosi BKV Előre SC otthonában kellett kiharcolni a továbbjutást.

Az időjárás nem volt kegyes a szabadtéri sportolásra, ugyanis a több napja szakadó intenzív eső rendkívül próbára tette mind a csapatokat fogadó játékteret, mind pedig magukat a labdarúgókat egyaránt. Szerencsére azonban játékosaink is átérezték, hogy ezen a napon vissza kell tükröződnie a két együttes közti osztálykülönbségnek a pályán, s ezt a gondolatot megvalósítva és szép gólokra váltva hozták a várt eredményt és az ezt eredményező továbbjutást, amivel kicsi gyógyír születhetett az elmúlt időszak bajnoki sebeire. Az összképhez tartozóan itt is érdemes emlékezni Tamási Zsolt záró sípszót követő mondataira: – Tetszett a hazaiak játéka, szervezetten védekeztek, kulturáltan, labda biztosan próbáltak focizni. Megnehezítették a dolgunkat, ami mellett a talaj sem volt ideális a kombinatív játékra. Csapatunk jó mentalitással, helyenként szép akciókkal futballozott, s ez a hozzáállás hozta magabiztos győzelmünket.

 

Folytatódik a pontvadászat

 

A három hetes szünetet követően az előttünk álló hétvégén ismét a bajnoki küzdelemsorozaté lesz a főszerep, amin belül az élvonalbeli csapatok már pénteken pályára lépnek, míg a másodosztály mérkőzései vasárnap folytatódnak, az első kettő helyezett Kazincbarcika és Szentlőrinc pedig hétfőn este találkozik egymással a borsodi gárda otthonában.

Mi a sorsolás ismeretében az 1912. október 22-én alapított, jelenlegi nevén Békéscsaba 1912 Előre együttesét látjuk vendégül az ALCUFER Stadionban. A lila-fehér egyesület a történelem folyamán városuk vezető klubja volt, több szakosztályt is magában foglalt. 1974-ben került fel először az első osztályba, majd néhány megszakítástól eltekintve 1998-ig az élvonal stabil résztvevője volt. Legnagyobb sikere az 1988-as Magyar Kupa megnyerése, illetve az 1993-1994-es bajnoki 3. helyezés volt. Fennállása során több legendás játékost, az 1978-as „Év Játékosa” díj győztesét Pásztor Józsefet, a Gyirmóton is maradandót alkotó Mracskó Mihályt, a többek között Győrben szintén jól ismert Szarvas Jánost, a Csató testvéreket, a mostani vezető edzőt Sándort és Jánost adták a magyar labdarúgásnak. Híres edzőként dolgozott náluk többek között Amsel Ignác, a klub labdarúgójaként is elismert emblematikus alak, a jelenlegi szakmai igazgató Pásztor József és Kerekes Attila, Mészöly Kálmán, Csank János, valamint Supka Attila egyaránt. A korábbi évekkel ellentétben 1991 óta csak a labdarúgó szakosztály működik náluk.

 

Egymás ellen, mesél a múlt

 

A közelmúltban vívott találkozóink között találunk jó és rossz emlékkel végződő mérkőzést egyaránt, hiszen éppen az ellenük 2021 május 16.-án játszott, 4-0 arányú sikerrel záruló hazai mérkőzésünk után ünnepelhettük az ALCUFER Stadionban utóbbi élvonalba jutásunkat, míg ezzel szemben, immár első osztályú csapatként 2022 február 9.-én a Magyar Kupában 3-1-es vereséggel voltunk kénytelen búcsúzni a sorozattól. A tizennégy egymás elleni meccsünkön három lila-fehér siker és négy döntetlen mellett mi hétszer tudtunk győzelemnek örülni.

 

Eddigi mérkőzések, jelenlegi helyezések

 

Ellenfelünk a mostani pontvadászatban hat forduló után egy győzelem mellett háromszor játszott döntetlent, míg kettő alkalommal vesztesként hagyta el a játékteret, 7-6-os gólkülönbsége mellett így hat pontot szerezve a 14. helyen áll, míg mi három sikeresen megvívott meccs mellett egyszer osztoztunk a pontokon aktuális ellenfelünkkel, kettőször pedig szomorúan búcsúztunk, 9-8-ass gólok mellett tíz pontot gyűjtöttünk, ami után a dobogósok mögött a 4. helyről várhatjuk a folytatást.

 

Szakmai vezetőnk gondolatai

 

A kupában elért siker talán visszarendeződést hozhat játékosaink gondolataiban is, amit hétvégén reményeink szerint meg is tudnak valósítani a pályán és jó, s ami még fontosabb, eredményes játékkal bizonyítják, miszerint az utóbbi kettő bajnoki csak kisiklás volt és ismét feljebb léphetnek a tabellán. Ennek fényében is kértük vezetőedzőnket, Tamási Zsoltot, hogy ossza meg velünk előzetes gondolatait.

Az első hat fordulóban négyszer játszottunk idegenben, kétszer pedig hazai pályán, amivel lezárult a bajnokság első szakasza. A szentlőrinci meccs után voltam rendkívül csalódott és elégedetlen, hiszen a történtek ismeretében nagy lehetőséget szalasztottunk el. Mindezeket azonban lezártuk és magunk mögött hagytuk, és minden erőnkkel arra készülünk, hogy ezek után sikeresek legyünk. A kupatovábbjutás után a megszokott, heti ritmusban készültünk a Békéscsaba elleni bajnoki mérkőzésre. Ellenfelünk jól kezdte a bajnokságot, masszív csapat benyomását keltik, nagyon nehéz a védelmüket feltörni, de arra törekszünk, hogy megtaláljuk a győzelemhez vezető utat. Játékosaink szerencsére egészségesek, jó a hangulat az öltözőben, bízunk benne, hogy közönségünk előtt megszerezzük a három bajnoki pontot.

 

Helyszín és időpont

 

Bízunk tehát abban, hogy a napsütéses jó idő visszatérésével a bajnokság kezdeti időszakára jellemző sikeresebb időszak is újra megérkezik együttesünk életébe, és ismét hazai győzelemnek örülhetünk.

A Merkantil Bank liga másodosztályú küzdelemsorozatának 7. fordulójára kisorsolt mérkőzése, a Gyirmót FC Győr – Békéscsaba 1912 Előre találkozó 2024. szeptember 22-én vasárnap délután, 17.00-kor kezdődik a Gyirmóti Sportcentrum centerpályáján az ALCUFER Stadionban, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit az Oxygen Media felvételének köszönhetően a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.

 

LA