Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, csak más és más napokon ünneplik a különbözõ országokban.
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során késõbb is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.
Anyák napja Magyarországon mindig május elsõ vasárnapján.
Május elsõ vasárnapján, Magyarországon kívül még, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia ünnepli ekkor.
Hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az elsõ ünnepet 1925-ben, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Három évvel késõbb miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.
1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tûzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg idõt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet elõbb állami, majd nemzetközi ismertségûvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.
Más ünnephez is kapcsolódik:
Egyesült Királyság (Anglia): az itteni anyák napja (Mother’s Day) nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevû vallási ünnepbõl alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez.
India: a nyugati hatásra átvett május 10-i anyák napja mellett megtartják a Durga Puja nevû, októberi tíznapos õsi hindu anyák ünnepét is.
Thaiföld: augusztus 12., Sirikit királynõ születésnapja