Igazi apáról fiúra szálló futballszeretettel büszkélkedhet a Germán család, ugyanis id. Germán Ferenc megyei labdarúgásunk korosabb tagjainak emlékeiben hagyott élénk nyomokat, míg fia Germán Ferenc szintén több környékbeli egyesületnél vált kedvenc futballistává, azonban a dinasztia  legfiatalabb tagja, Germán Marcell is jó úton jár, hogy elődei hírnevét is öregbítve újabb dicsőségeket szerezzen a családnak.

   Bár soha nem szerepelt klubunk színeiben, – hiszen abban az időben szünetelt egyesületünk működése – mégis ismerik és tisztelik id. Germán Ferencet, ugyanis mindenki Feri bácsija rendszeres látogatója a Gyirmóti Sportcentrumnak, évtizedes szakértelmét szívesen osztja meg az itteni utánpótlás edzőkkel, játékosokkal és törzsszurkolókkal egyaránt. Az idő múlásával azonban már egyre kevesebben vannak, akik még játékosként is emlékezhetnek rá, hiszen az 57-től 75-ig datálódott években meghatározó szereplője volt megyénk labdarúgásának, a MÁV-DAC, majd a Győri Elektromos együtteseinek. Alacsony termetű, mozgékony, jó rúgótechnikájú labdarúgó volt az akkoriban divatos jobb összekötő posztján, s aki aztán aktív pályafutása után természetesen az edzősködés terén is maradandót alkotott. 1982-től több, mint húsz évig irányította csapatait, az Elektromos, a DAC, a Győrszentiván és a Pér együtteseit.

   A család középső tagja ifj. Germán Ferenc a MÁV-DAC-ban kezdte labdarúgó pályafutását, innen mint a legtöbb akkori tehetség, átkerült a Rába ETO-ba. Fiatalon, már 18 évesen az NBII-es Győri Dózsa együtteséhez igazolt, ahol aztán három évig volt meghatározó tagja a lila-fehér gárdának. Ez a sikeres csapat az akkori fő támogató, a népszerű gumikereskedő Horváth József halála miatt sajnos nem maradt egyben. Fecó ekkor fél évre Csornára került, majd Ausztriában kipróbálta a légiós életet is, innen igazolt klubunkhoz. Rendkívüli futballintelligenciájának és gólérzékenységének köszönhetően Gyirmóton is hamar az együttes kulcsemberévé vált. Az itt töltött idő után az akkor már NBII-es Celldömölk együtteséhez igazolt, majd a Pápa, Integrál-DAC, Győrszemere, Öttevény és a Koroncó együttesei következtek. Aktív játékosként már tervezte a jövőt, ami szintén a labdarúgáshoz köti, így megszerezte a szükséges licencet és belevágott az edzősködésbe. Első állomása a számára jól ismert közegként említhető Győrszemere, ahol először Makkos Tamással párban, mint játékosedző működött, innen került az Öttevény együtteséhez, napjainkban pedig megyei II osztályú Koroncó kispadját koptatja. Mindezekkel egy időben az elmúlt négy évben klubunk utánpótlásában is dolgozott.

   Mint az eddigi sorokból is kitűnik, a nagypapa és az édesapa is a támadásokban és a góllövésben jeleskedett hajdanán, míg a család legfiatalabb tagjaként Germán Marcell esküdött fel futballkarrierjében, hogy megakadályozza a csatárokat a gólszerzésben, hiszen ő a kapuban érzi igazán otthon magát.

   Emlékeim szerint öt éves lehettem, amikor apa csapattársa Szép Tamás öltöztetet be kapusnak, akkor az mondta a nagypapám, „hagyjátok, biztos kinövi”, nem lett igaza és úgy tűnik ez akkor jó ötletnek bizonyult – kezdte bevezetőjében Marci.  Hét évesen kerültem az ETO-ba, ahol aztán továbbra is kapusként szerepeltem a korosztályokban, majd immár 14 évesen igazoltam Gyirmótra, ahol azt hiszem nagyon jó képzésben részesülhetek és remek körülmények között készülhetek napról-napra.

   Fiatal hálóőrünk folyamatosan átlag feletti teljesítményt nyújt csapataiban, annak ellenére, hogy az alacsonyabb termetűek közé tartozik, ezzel szemben azonban rendkívül jó a lábmunkája.

   Tisztában vagyok vele, hogy jó lenne kicsit magasabbnak lenni, de nem én vagyok az egyedüli kapus, aki alacsony, tűsarkúban pedig nem állhatok a kapuban. Szerencsés vagyok azonban, hogy papától és apától örökölve elmondhatom, hogy lábbal viszont hozzá tudok tenni, pótolva ezzel más irányú hiányosságaimat. Szerencsére ez az edzőimnek is feltűnt, hiszen többször is lehetőséget kapok egy-egy büntető, vagy szabadrúgás elvégzésekor, így már négy gólt is szerezhettem. A mai fociban fontos, hogy lábbal is jó legyen a kapus, hiszen a csatár az első, ő pedig az utolsó védő, sokszor kell játékba avatkozni úgy is, hogy nem használhatjuk a kezünket.

   A hétvégén ismét mérföldkőhöz érkezett Marci pályafutása, ugyanis csapatának aktuális mérkőzése elmaradt, ő azonban lehetőséget kapott a Gyirmót FC Győr megyei I. osztályban szereplő felnőtt együttesében a Vitnyéd elleni bajnoki találkozón.

   Néhány nappal korábban kissé csalódott voltam, amikor megtudtam, hogy az U18-as bajnokink az ellenfél koronavírusos betegei miatt elmarad, de mivel nálunk a felnőtteknél is voltak hiányzók, pénteken szóltak, hogy le kell ülnöm a kispadra. Nálunk Hársfalvi Péter és Pálfi Donát esett ki, mellette Kecskés Barni az U19-ben kapott szerepet, Ivancsics Péterre pedig az első csapatnál számítottak, kapusedzőnk Kopp András szombaton már azt mondta, kezdőként számítanak rám. Alapvetően az életben és a fociban is nyugodt típus vagyok, de ez a bemelegítésnél elmúlt. Jó érzés volt tapasztalni, ahogyan a kispadról és belülről is bíztattak a csapattársaim és az edzőim. Szerencsére jól ment a mezőnyben a fiúknak, látványos támadásokból szép gólokat szereztünk, így emlékezetes marad számomra ez a 3-1-es győzelem, a következő fordulóban ugyan ez az eredmény született, de sajnos most mi voltunk a vendégek.

 

Germán Marcell eddigi edzői:

 

ETO FC. : Cs. Kovács László, Nagy Tamás, Bordás Csaba, Dászkál Attila, Havas Máté, Mitring Norbert, Herczeg Miklós, Sárközi Attila, Granát Balázs

Kapusedzők: Pánczél Roland, Rom Henrik, Kiss Szabolcs, Balázs Zoltán

 

Gyirmót FC Győr: Radics Zsolt, Nagy Attila, Ördög József, Germán Ferenc, Török Szabolcs, Domanyik Szilárd, Makkos Tamás

Kapusedzők: Tőkés László, Kopp András, Csiszár Lajos