Szombaton kezdődik a magyar élvonalbeli futballbajnokság (NB I) tavaszi szezonja, az előttünk álló hónapokban több csapat is eséllyel pályázik a Ferencváros trónjának megszerzésére.

Lesznek izgalmak a tavasszal, az biztos! A 4. fordulóból e hét csütörtökjére elhalasztott bajnoki mérkőzésen a Puskás Akadémia legyőzte a bajnok Ferencvárost, amely bár még mindig a tabella élén tanyázik, ám a Kisvárda és a PAFC csupán egy-egy ponttal van lemaradva tőle, sőt a Mol Fehérvár is lőtávolon belül van. Összeállításunkban megvizsgáltuk, mire számíthatunk a következő hónapokban az NB I-ben, illetve kire, kikre érdemes külön odafigyelni.

FERENCVÁROS (1.)

A Ferencváros felkészülését sem kímélte a koronavírus, az Afrikai Nemzetek Kupáján szereplő három labdarúgóját leszámítva a keret a felkészülés utolsó hetében tudott először teljes létszámban edzeni, ám az együttes annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy ez sem lehet akadálya a címvédésnek. A téli edzőváltás után immár Sztanyiszlav Csercseszov felel a szakmai munkáért, az orosz válogatott korábbi kapitánya erőnléti és taktikai téren is előrelépést vár. Tekintve, hogy az együttes gerince együtt maradt, a vetélytársaknak semmivel sem lesz könnyebb feladatuk, mint az ősszel volt, azt pedig a Ferencvárosnál is tudják, hogy a sikeres nemzetközi kupaszerepléshez Magyarországról szinte csak a bajnoki címen keresztül vezethet út.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Fortune Bassey
A nigériai csatár Csercseszov első erősítése, a DAC elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be. Bár gólt nem szerzett, látszott, képességei alapján a csapat erőssége lehet.

NS-TIPP: 1. HELY

KISVÁRDA MASTER GOOD (2.)

Tévedett, aki azt gondolta, a Ferencváros idegenbeli legyőzése a rajton kicsúszott eredmény volt. Az élvonalban újonc edzőnek számító Joao Janeiro irányításával remekelt a csapat, és akkor sem jött a megtorpanás, amikor a portugál edzőt a DAC kivásárolta szerződéséből és Erős Gábor kezébe került az irányítás. Ha a játékosok a tavasszal is egységes csapatot alkotnak és nem az foglalkoztatja őket, miként igazolhatnak magasabban jegyzett klubhoz, akár érem is lehet a jutalma.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Rafal Makowski
Szlobodan Szimovics szívizomgyulladása miatt szüksége volt a klubnak egy belső középpályásra, a Slask Wroclawtól érkező, 25 éves futballista megkapja a lehetőséget a bizonyításra – rajta múlik, él-e vele.

NS-TIPP: 4. HELY

PUSKÁS AKADÉMIA (3.)

Felcsúton az állandóságban hisznek, az együttes a télen csupán egy játékost igazolt, Mohamed Mezgranit, valamint visszarendelte Skribek Alent Zalaegerszegről. Szerencsés helyzetben van a gárda, mivel a télen a legtöbb vetélytársával ellentétben külföldön edzőtáborozott, három tesztmeccset játszott, jó erőben van a társaság. Ha a csapat orvosolja középcsatárgondját, s valamelyik játékosa elkezdi termelni a gólokat, teljesítménye kiegyensúlyozottabbá válhat. Kérdés, ki vállalja a góllövő szerepét, az ősszel ugyanis legeredményesebb játékosai csupán négyig jutottak.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Skribek Alen
A korosztályos válogatott szélső a Csákvárnál, a Budafoknál és a ZTE-nél töltött kölcsönjátéka után megkapja az esélyt a bizonyításra, a technikás, kreatív játékost a tavasszal tervezi beépíteni a szakmai stáb.

NS-TIPP: 2. HELY

MOL FEHÉRVÁR FC (4.)

Jelentősen meghatározta az együttes őszét, hogy amíg pályaválasztóként remekelt (kilenc bajnokiból hetet megnyert és csak egyet vesztett el), vendégként csak az utolsó, a nyolcadik meccsén tudott először három pontot szerezni. Az előrelépéshez feltétlenül jobb idegenbeli teljesítmény szükséges. Az osztrák Peter Zulj és az ukrán Bohdan Ljednyev megszerzésével, valamint Géresi Krisztián kölcsönből visszahozásával tovább erősödhet a támadójáték, ugyanakkor Viszar Muszliu eligazolása előrevetíti, hogy középső védő még érkezhet a keretbe.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Peter Zulj
A Sturm Graznál és az osztrák válogatottnál is dolgozott már Szabics Imrével, ez éppúgy előnyt jelenthet a 28 éves osztrák válogatott középpályásnak a beilleszkedésben, mint az Anderlecht, a Göztepe és az Istanbul Basaksehir csapatában szerzett nemzetközi tapasztalat.

NS-TIPP: 3 HELY

ZTE FC (5.)

A vezetőség leginkább 19 és 21 éves kor közötti magyar fiatalokkal próbált erősíteni, de csak az U21-es válogatott Mocsi Attilát (21) szerződtette. A Tiszakécskei LC-ben kölcsönben futballozó Szalay Szabolcs (19) visszatért a klubhoz, míg Halmai Ádám (20) és Zsóri Dániel (21) a Mol Fehérvártól, Posztobányi Patrik (19) a Puskás Akadémiától érkezett kölcsönbe. A héten két horvát légiós, Sime Grzan és Mihael Rebernik is csatlakozott a kerethez, előbbi 27, utóbbi 25 éves.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Zsóri Dániel
Kölcsönbe érkezett a Mol Fehérvártól, de számára a több játéklehetőség mellett az önbizalma visszaszerzése is fontos lehet. Az előző idényben a Budafokban megkapta az esélyt, de a bennmaradásért harcoló csapat tagjaként nehéz helyzetben kellett bizonyítania. Zalaegerszegen talán könnyebben veszi az akadályt.

NS-TIPP: 9. HELY

MEZŐKÖVESD ZSÓRY (6.)

A téli időszakban elsősorban belső és bal oldali védőt keresett a szakmai stáb, mert Szépe János az MTK-hoz szerződött, míg a grúz Luka Lakveheliani ismét keresztszalag-szakadást szenvedett, felépülése újabb nyolc hónap. A vezetőség a horvát Andrej Lukicban és az albán Amir Bilaliban látta a lehetőséget a megoldásra, de a cseh Denis Granecny, az albán Kamer Qaka és a nigériai-magyar állampolgár Patrick Ikenne-King is a kövesdieknél folytatja.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Babati Benjámin
Dolgozhat benne a bizonyítási vágy, elvégre tizenegy éves korától a ZTE FC labdarúgója volt, a télen váltott. Az ősszel tizenkét bajnokin lépett pályára, de csak hétszer volt a kezdőcsapat tagja. A Mezőkövesdnél megmutathatja, hogy hiba volt őt elengedni.

NS-TIPP: 7. HELY

PAKSI FC (7.)

Csak az ősszel mindössze 154 percet játszó Kulcsár Dávid (III. Kerületi TVE), illetve az egyetlen bajnokin sem játszó Debreceni Ákos távozott, míg Haraszti Zsolt féléves kölcsönszerződése után visszatért az MTK-tól. A szakmai stáb hét tesztmérkőzést tervezett a télen, amelyből csak kettő maradt el, vagyis a mezőny zöméhez mérten a szerencsésebb csapatok közé tartozik a Paks. Egy biztos, a taktika és a szakmai koncepció nem változott, vagyis lehetőleg szerezzen több gólt a csapat, mint amennyit kap.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Ádám Martin
Felnőttpályafutása legeredményesebb idénye a mostani. Az előző bajnokságban nyolc gólt szerzett, ami a legtöbbnek számított nála az élvonalban egy idényen belül, jelenleg 15-nél tart. Már a másodosztályban szerzett 11 gólját (2018–2019, Vasas, Kaposvár) is jócskán túlteljesítette.

NS-TIPP: 5. HELY

BUDAPEST HONVÉD (8.)

Tizenhét bajnokin kilencszer maradt pont nélkül a Honvéd, finoman fogalmazunk, amikor azt mondjuk, hogy ettől a kerettől ez harmatos teljesítmény. A tizenhét meccsen kapott harminckét gól jelzi, hogy a védekező játék javításra szorul, ebben jelenthet segítséget a szerb jobb oldali védő, Marko Petkovics, valamint az ukrán védekező középpályás, Olekszandr Petruszenko megszerzése.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Marko Petkovics
Négyszer lépett pályára a szerb válogatottban, volt a Crvena zvezda és a Szpartak Moszkva játékosa, 29 évesen kellő tapasztalattal van felvértezve ahhoz, hogy stabilabbá tegye a Honvéd ingatag védelmét.

NS-TIPP: 6. HELY

DEBRECENI VSC (9.)

Ugrai Roland és Dzsudzsák Balázs teljesítményére nem lehetett panasz, a Debrecen szekere mégis döcögött az ősszel, tavasszal a novemberben kinevezett Joan Carrillónak kell egyenesbe hoznia a csapatot. A keretben korábbi válogatott futballisták szerepelnek, ha sikerül megtalálni a nyerő felállást, elindulhat felfelé a gárda, amelyre az első két tavaszi fordulóban a Kisvárda és a Mol Fehérvár vár. A két meccsen kiderül, hol tart az együttes, a fehérváriak elleni találkozó pedig a spanyol vezetőedző számára is különleges lesz…

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Dorian Babunszki
Az északmacedón támadó középpályás az FC Barcelona akadémiáján, a La Masián nevelkedett, úgyhogy a technikai képzettségével aligha lesz probléma. A válogatottban hétszer kapott lehetőséget, ha gyorsan beilleszkedik, a Loki erőssége lehet.

NS-TIPP: 11. HELY

ÚJPEST FC (10.)

Az őszi szezont szívesen elfelejtenék az előző idény Magyar Kupa-győztesénél, a tavasszal pedig a télen kinevezett új vezetőedzőtől, Milos Kruscsicstól várják a csapat feltámasztását. A szerb szakember a koronavírusos fertőzések miatt foghíjas kerettel dolgozhatott, a hosszú távú jövőképpel kapcsolatban pedig sok a kérdőjel: bár az utóbbi hetekben úgy tűnt, hamarosan megtörténik a tulajdonosváltás, az Újpest FC első emberét továbbra is Roderick Duchatelet-nek hívják.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Märten Kuusk
Az észt hátvéd valóban erősítésnek tűnik. A 25 esztendős játékos három bajnoki címet nyert hazájában klubjával, a Floria Tallinn-nal, a válogatottban pedig 17-szer lépett pályára.

NS-TIPP: 8. HELY

MTK BUDAPEST (11.)

Új útra léptek a kék-fehérek: a bennmaradás érdekében rutinosabb játékosokat igazoltak, ezért a fiatalok valamelyest háttérbe szorulhatnak. Érdekesség, hogy a jól ismert rövid-, illetve sokpasszos játékáról átállhat a hosszú labdákat előtérbe helyezőre, erre következtethetünk az erőcsatár Futács Márkó szerződtetéséből. Jó húzás lehet a 2016-os Eb-n az osztrákok ellen emlékezetes gólt rúgó, rutinos Stieber Zoltán megszerzése is. Az ősszel csaknem minden szempontból a bajnokság leggyengébb teljesítményét nyújtotta a csapat, az edzőváltás után teljesítménye romlott, de úgy tűnik, erősödött a télen. Törökországban összecsiszolódhatott a brigád, amely ha mindent belead, bennmaradhat.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Andrej Kadlec
A szlovák jobbhátvéd hazája élvonalának legpontosabban beadó játékosa volt az ősszel, elfutásai veszélyesek, a kapu előtt is feltalálja magát, gólerős játékos, aki új színt vihet az MTK harmatos támadójátékába.

NS-TIPP: 10. HELY

GYIRMÓT FC GYŐR (12.)

Hogy a légiósokban látja a bennmaradás zálogát vagy nincs pénze magyar labdarúgók szerződtetésére, bizonyos szempontból egyre megy, mindenesetre a Gyirmót külföldiekkel erősítette meg keretét. Az érkezők pedigréje nem rossz, két új középpályás és két szélső fazont szabhat a támadójátéknak. A szervezettséggel az ősszel sem volt gondja az együttesnek, játékosállományához mérten masszívan védekezett, ám a minőség hiányzott a futballjából. Csertői Aurél csapata egy évvel ezelőtt az NB II ötödikjeként várta a tavaszi folytatást, majd feljutott, az idén még nagyobb fejlődésre lesz szükség a bennmaradáshoz.

AKIRE FIGYELJÜNK A TAVASSZAL: Matej Cvetanoszki

Az északmacedón játékos 14 bajnokin öt gólt szerzett és hat gólpasszt adott hazája bajnokságában, ráadásul a mezőny egyik legtöbbet és legjobban cselező játékosa volt, improvizatív játéka sokat érhet.

NS-TIPP: 12. HELY

Forrás: nemzetisport.hu

https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/megszorongathatjak-az-uldozok-a-cimvedesre-toro-ferencvarost-2873343