A statisztika sem segíti a két patinás fővárosi gárdát.

A magyar élvonalban a 2015/16-os idény óta zajlik a küzdelem a mostani lebonyolítás szerint. Cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy az élvonaltól búcsúzó együttesek hogyan „muzsikáltak” a következő szezonban az NB II-ben. Úgy fest, hogy egy „hagyomány” idén sem fog megszakadni.

A 2015/16-os szezon kiesői: Puskás Akadémia (31 pont) és Békéscsaba (27 pont)

Mi történt velük a következő idényben?

A felcsútiak csak retúrjegyet váltottak az NB II-be, hiszen 2016-ban megnyerték a másodosztályt, ezzel kiharcolták a feljutást. Ezzel szemben a békéscsabaiak csupán az ötödik helyen zártak, így nekik nem jött össze az osztályváltás. Érdekesség, hogy a viharsarkiak a 2016-os NB I-es búcsú óta nem szerepelhettek a legmagasabb osztályban, ebben a szezonban a harmadosztályban állhattak rajthoz.

A 2016/17-es szezon kiesői: Gyirmót FC Győr (24 pont) és MTK Budapest (37 pont)

Mi történt velük a következő idényben?

A fővárosiak a felcsútiak példáját követték 2018-ban, hiszen ők is megszerezték a bajnoki címet, ezzel pedig hamar kiengesztelték a szurkolókat. Az MTK főleg a hatékony támadójátékával utasította maga mögé a mezőnyt. A kék-fehér alakulat 88 találatig jutott, ebből Lencse László 22, Torghelle Sándor 12, míg Schäfer András négy góllal vette ki a részét. A gyirmótiak elég távol voltak a feljutástól, hiszen csak a hatodik pozícióban zártak, a második Kisvárdával szemben 16 pontos hátrányt szedtek össze.

A 2017/18-as szezon kiesői: Vasas (34 pont) és Balmaz Kamilla Gyógyfürdő (36 pont)

Mi történt velük a következő idényben?

A balmazújvárosiaknak gyakorlatilag esélyük sem volt a visszajutásra, hiszen mindössze három együttest előztek meg. Balmazújváros egyébként jelenleg csak megye I-ben érdekelt együttessel büszkélkedhet. Köztudott, hogy az újvárosi NB I-es gárda egyik húzóembere az a Sigér Dávid volt, akit 2018-ban a Ferencváros leigazolt. Az angyalföldiek a balmazújvárosiakhoz képest jobban teljesítettek, de a 65 pont csak a negyedik helyig repítette őket, így nekik sem jött össze az azonnali visszajutás.

A 2018/19-es szezon kiesői: Szombathelyi Haladás (30 pont) és MTK Budapest (34 pont)

Mi történt velük a következő idényben?

A 2019/2020-as idény forgatókönyvét a koronavírus teljesen átírta. A pandémia miatt az NB II-ben a csapatok zöme csupán 27 meccset teljesített, végül az így kialakult állás után úgy döntött az MLSZ, hogy az éllovas MTK és a második Budafok vághat neki 2020-ban az élvonalnak. A Haladás a csonka szezont a 17. helyen zárta.

A 2019/2020-as szezon kiesői: Kaposvári Rákóczi (14 pont) és DVSC (39 pont)

Mi történt velük a következő szezonban?

A Loki többek között a 15 gólig jutó Bárány Donát vezérletével bajnok lett az NB II-ben, a feljutáshoz Dzsudzsák Balázs öt találattal járult hozzá. Egyébként a cívisvárosi drukkerek nehezen emésztették meg az NB I-es búcsút, hiszen a Paks elleni 1-1-es döntetlen után sokan a pályára rohantak, és le akarták venni a játékosokról a mezt.

A Kaposvár 2020 után 2021-ben is osztályt váltott, ám ennek nem örülhettek a drukkerek, mivel a Rákóczi a másodosztályból is kipottyant…

A 2020/21-es szezon kiesői: Budafok (27 pont) és DVTK (33 pont)

Mi történt velük a következő szezonban?

A DVTK nagy meglepetésre nem tudta kiharcolni a feljutást. Az nem okozott szenzációt, hogy a Vasas az élen végzett, ám a második pozíciót megkaparintó Kecskemét gyakorlatilag borította a papírformát. A budafokiak sokkal közelebb voltak a kieséshez, mint az NB I-hez, végül a fővárosi együttes 14. lett, a legjobb kieső Szolnokhoz képest csupán négy ponttal gyűjtött többet.

A 2021/22-es szezon kiesői: Gyirmót FC Győr (32 pont) és MTK Budapest (36 pont)

Mi történt velük a következő szezonban?

Már megszokhatták azt az MTK drukkerei, hogy a kék-fehérek ha kiesnek az NB I-ből, mindössze egy idényt töltenek a másodosztályban. A fővárosi gárda 2023-ban is visszaverekedte magát az élvonalba, mivel a DVTK mögött a második pozíciót kaparintotta meg. A gyirmótiak nem tudtak beleszólni a feljutásért zajló harcba, végül a hatodik helyen fejezték be az idényt. A 2022-es gyirmóti NB I-es búcsút a 13 találatig jutó Varga Barnabás sem tudta megakadályozni. Varga manapság már az FTC-ben és a magyar válogatottban szórja a gólokat.

A 2022/23-as szezon kiesői: Vasas (26 pont) és Budapest Honvéd (33 pont)

Mi történt velük eddig a mostani idényben?

A Vasas az élmezőny tagja, jelenleg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll. Nagy harc lesz a feljutásért, a listavezető Nyíregyháza most kényelmesnek tűnő helyzetben van, de mögötte a Győr, Vasas, Szeged hármas is reménykedhet az NB I-ben. A Honvéd ugyan az előző két meccsén nyert, ennek ellenére csak a kilencedik helyen áll, vagyis a kispestiek csak távolról szemlélhetik az élmezőny küzdelmét.

Visszatekintő cikkünkből kiderül, hogy 2017 óta egyszer sem fordult elő az, hogy az NB I-től búcsúzó együttesek kéz a kézben visszajutottak volna a legmagasabb osztályba a következő szezonban. Zömében egy csapat harcolta ki a feljutást, ám akadt néhány olyan idény, amikor egyik próbálkozó sem járt sikerrel. Ez a széria idén sem fog megszakadni, hiszen a Vasas ugyan esélyes az élvonalra, ám a Honvéd alakulatának erre nincs sansza.

Forrás: www.nb1.hu