Nem léphetünk előre visszapillantás nélkül, hiszen felettébb emlékezetesre sikerült bajnoki mérkőzést hagytunk magunk mögött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nyírségiekkel szemben. A Merkantil Bank Liga 31. fordulójának legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója kétség kívül csapatunk balmazújvárosi fellépése volt, amikor is a bajnoki címért és az ezzel járó feljutásért versengő Nyíregyháza Spartacus vendégei voltunk. A hazaiaknak a tabellán elfoglalt listavezető pozíciójuk mellett az utóbbi eléréséhez elég lett volna az egy pont megszerzése, míg az aranyéremhez győzniük kellett.

Ahogyan közeledtünk a „tett színhelyére” szinte tapintható volt a feszültség a rangadót megelőző órákban, majd percekben, hiszen amióta története során először 1980-ban feljutott az élvonalba a nyíregyházi futballcsapat, az évtizedek sodrásában még sosem kellett annyit várni a visszakerülésére, mint most. A találkozó kezdő pillanataiban látszott, hogy próbál mezőnyben dominálni a szpari, de hamar lecsendesedett a publikum, ugyanis néhány perc elteltével az előző bajnokságban még a hazaiakat erősítő Adamcsek Máté remek kilépését követő mesteri emelése után előnyhöz juttatta csapatunkat, fokozva ezzel az amúgy is kiélezett hangulatot. A jelen esetben tiszta feketében játszó, de egyébként piros-kék együttes a bekapott gól után próbálta fokozni a nyomást, de az első félidő nagy részében remekül állta a rohamokat csapatunk, hiszen a jól záró védelem mellett Hársfalvi András is többször kitűnően védte kapuját.

Bő félórai játék után azonban egy felettébb erősnek tűnő, furcsa játékvezetői ítélet után emberelőnybe kerültek a hazaiak. Ezt a második játékrész elején hamar érvényre is tudták juttatni, amikor kettő büntetőt kaptak ajándékba, ugyanis az elsőnél Szőke Gergő a szerelési kísérlet közben nem érte el a támadó lábát, aki így látványos esésével megtévesztette a játékvezetőt, majd újabb néhány pillanat múlva ismét védőnk volt az „áldozat”, akinek a bal oldali beadás után egy vétlen mozdulat közepette kezét érintette a labda. Voltak a közelmúltban olyan legendás játékvezetők a magyar labdarúgásban, akik az ilyen eseteket látva egy, a támadó játékos irányába címzett mosoly kíséretében könnyedén továbbot intettek volna, de sajnos most nem ők ítélkeztek. A korai gól, majd a játékrész vége felé kapott piros lap, szünet után pedig az egyenlítést és a hazai előnyt jelentő kérdéses, de értékesített büntetők újabb és újabb taktikai feladat elé állították a csapatokat, s ezeket végül a hazaiak, ha nem is jobban, de eredményesebben tudták megoldani. A kiállítás és az így szerzett előnyük után is jól futballozott emberhátrányban lévő csapatunk, de a kontrákból adódó helyzetekből nem sikerült egyenlítenünk, mi több, a hosszabbítás pillanataiban vétett szerencsétlen mozdulat végképp lezárta az addig nyitott kérdéseket, így nem maradt más hátra, mint szomorúan, de elismerően szemlélni a nyírségiek lefújást követő ünneplését.

– Gratulálok a bajnoki címhez és a feljutáshoz a hazaiaknak, de büszke vagyok saját csapatunkra is, hiszen nagyot küzdöttek a fiúk. Ziccereink voltak, a büntetőkkel nem szeretnék foglalkozni, a harmadik gól pedig már nem osztott-szorzott – mondta Tamási Zsolt vezetőedzőnk a lefújás után.

A felvételek elemzését, a tanulságok levonását követően azonban immár csak is az előttünk álló feladatra, a hétvégi Tiszakécske elleni hazai mérkőzésre koncentrálnak csapatunk tagjai.

Az őszi, idegenbeli Tisza-parti találkozónkat sikerült jobban kezdeni, mind a mezőnyben nyújtott teljesítményt, mind pedig a kapuk előtt kialakított helyzeteket tekintve. A fölény bő félórai játék elteltével a lélektanilag is nagyon fontos vezető gólban mutatkozott meg, amikor Medgyes Zoltán remek érzékkel lépett ki a baloldalon, és értékesítette a lemaradó védők által kínált lehetőségét. Az idő múlásával a hazaiak is többször eljutottak kapunk előteréig, kisebb helyzeteket is kialakítottak, de a saját térfelét megszálló játékosaink kontráiban is rendre benne volt a gólveszély. A találkozó záró szakaszához közeledve mindent egy lapra feltéve próbált támadni a Tisza-parti gárda, de az egyenlítő találatot nem sikerült megszerezniük a jól záró vendégvédelem és a remekül védő Hársfalvi András ugyanis minden törekvésüket meghiúsította.

Akkor Tamási Zsolt örült a kitűzött cél elérésének: – Nehéz mérkőzésre számítottunk, és ez be is igazolódott. Az első félidőben jól játszottunk, szép gólt szereztünk, de ismét hiányérzetem van a kimaradt helyzetek miatt. Stabilizáltuk a csapatot a második félidőben és nagy küzdelemmel, jó mentalitással hoztuk le a meccset, amivel elértük kitűzött célunkat, a három pont megszerzését. 

A szintén sárga-kék, Bács-Kiskun vármegyei ellenfelünk hivatalosan 2000-ben alakult, de nem jogutódjaként a korábbi NBI-es Tiszakécskei FC-nek. A hetedosztályból kezdte menetelését, amin belül 2018-ban megnyerte az NBIII-as bajnokságot, így története során először feljutott a másodosztályba, azonban egy év után kiesett, majd 2021-ben ismét visszakerült.

A csapatok jelenlegi formáját tekintve az elmúlt öt mérkőzés eredményét figyelembe véve elmondhatjuk, hogy ellentétes utat járt be ez idő alatt a két gárda, ugyanis leendő vendégünk kettő vereséget követően hét pontot tudott szerezni, hiszen kikapott hazai pályán az MTE-től (o: 0-1), majd a PMFC vendégeként (i: 1-0), utána azonban legyőzte a Kazincbarcikát (o: 2-1), osztozott a pontokon a Vasas otthonában (1-1), végül szintén sikerrel abszolválta az Ajka elleni Tisza-parti találkozóját (o: 2-1). Mi szintén öt találkozót figyelembe véve három győzelem (Siófok i: 2-4, BVSC o: 2-1, Csákvár i: 0-2) után sajnos kettő rangadón alul maradtunk (Kozármisleny o: 3-5, Nyíregyháza i: 3-1). Ez természetesen szintén „csak” egy bizonyos statisztikai adat, azonban a helyezések ismeretében talán bízhatunk benne, hogy itthon tarthatjuk a bajnoki pontokat.

Az egymás elleni mérleget tekintve is hasonló lehet az óhajunk, hiszen az utóbbi öt „Tisza-parti – Marcal-parti” derbiből rendre mi tudtunk győztesen kijönni. Ezek érdekessége továbbá, hogy a 2018. december 16-án lejátszott idegenbeli mérkőzésünk gólokban gazdagra sikerült (i: 3-4), utána viszont a soron következő négy találkozó rendre csak egy gólt hozott (1-0. 0-1, 1-0, 0-1), azonban szerencsére ezek mindannyiszor a három pont megszerzését jelentették számunkra.

A jelenlegi bajnoki szezon eredményeit tükröző tabellára tekintve láthatjuk, hogy vasárnapi vendégünk a veszélyes zónában tartózkodik, hiszen 31 lejátszott játéknap után hat győzelem mellett tizenegy döntetlennel és tizennégy vereséggel a tarsolyában, 29-37-es gólkülönbséggel és az így elért 29 ponttal a 16. helyen áll, így jelen esetben a hátralévő fordulók mindegyikében ők fogalmazhatják meg az elhíresült „Menekülés a győzelembe” filmcímet.

Mi tizenegy sikeresen megvívott találkozó mellett szintén tizenegyszer osztoztunk a pontokon aktuális ellenfelünkkel, míg kilenc alkalommal kényszerültünk vesztesként fejet hajtani a mérkőzések lefújásakor. Ezek mellett 44-41-es gólmutatóval és a megszerzett 44 ponttal a középmezőny elejét jelentő 6. helyről várjuk a folytatást.

Vezetőedzőnk Tamási Zsolt is bizakodó volt a mérkőzést felvezető nyilatkozatában: – Vendégeinknek a saját kezükben van a sorsuk, hiszen a hátralévő mérkőzéseiket meg kellene nyerniük, akkor van esélyük a bennmaradásra. Figyelemre méltó, hogy Szegeden is tudtak győzni, míg a Vasasnál pontot szereztek, de annak ellenére, hogy lesznek hiányzóink, szeretnénk hazai pályán győzelmet ünnepelni.

Az előrejelzések ismeretében bízunk benne, hogy jó időjárási körülmények között fogadhatjuk Marcal-parti otthonunkban Tisza-parti vendégeinket. A Merkantil Bank Liga másodosztályú küzdelemsorozata 32. fordulójának mérkőzése, a Gyirmót FC Győr – Tiszakécskei LC találkozó 2024. május 12-én, vasárnap 17.00-kor kezdődik a Gyirmóti Sportcentrum centerpályáján az ALCUFER Stadionban, de azok sem maradnak le az összecsapásról, akik esetleg nem tudják a helyszínen nézni, hiszen annak eseményeit, jeleneteit az Oxygen Media felvételének köszönhetően a www.gyirmotfc.hu oldalon található linkre kattintva élőben, később a YouTube-on keresztül felvételről, valamint honlapunkon olvasható állandó szöveges tudósításunkon követhetik.